Articles


Home Articles Опис випоювання курей несучих порід у фермерському господарстві.

blog/5.jpg

Опис випоювання курей несучих порід у фермерському господарстві.

10.10.2019

Випоювання   курей  несучих  порід  препаратами  «ЧАСИС»  та «МАГА»  проводилось  у  фермерських  господарствах  Волинської  та  Рівненської областей.

Було  сформовано   дві  групи  курей  несучих  порід  приблизно  однакового  віку  для  випоювання  препаратами  ТОВ  «Айпакс-Україна».  В  першу  групу  (  Рівненська  обл.)  входило   15 голів   курей  несучих  порід,  з  них  10  голів -  віком   360  днів ( 51  тиждень),  а  5  голів – віком  510  днів ( 72  тижні). В  другу   групу (  Волинська  область) входило  32  курей  несучих  порід  віком  360  днів ( 51 тиждень).

I група  розпочала   випоювання  16.02.2019 року,  II  група  випоювання – 06.03.2019 р.  В  обох  групах  концентрація  препаратів   була  однаковою (  ЧАСИС - 200 мл/1 т води + МАГА - 200 мл/1 т  води),  умови  утримання  не  відрізнялись ( підлогове  утримання  в  господарських  приміщеннях  без  опалення), раціон  обох  груп  курей  незбалансований,  складався  з  зерна, хліба,  води.

На  початку  випоювання  було  холодно,  тому  воду  кури  особливо  не споживали, доводилось замочувати  хліб  в  робочому  розчині, і  таким  чином  проводити  випоювання. В   I   групі  випоювання  (  Рівненська  обл.)  була  проведена  дезінфекція  пташника  0,3%   робочим  розчином  «ВТС-885». Дезінфекція з  попереднім  вичищенням  пташника  від  посліду  проводилась  три  рази  за  півроку:  в  лютому,  березні  і  червні. В  II  групі  випоювання (  Волинська  обл.) дезінфекція  не  проводилась.

На  початку  випоювання   яйценосність  була  наступна. В  I  групи  з  15  курей  несучих  порід  репродуктивного  віку  отримували   по  4-5  яєць   щодня. В II  групи   з 32   курей  несучих  порід  отримували  по  3-4  яйця  щодня. Перші  результати  отримали  не  раніше  як  за  2  тижні  після  початку  випоювання. В  I групи  після  14  днів випоювання  яйценосність  підвищилась   з  4-5  яєць  до  6-7  яєць  за  день. Після  4-х  тижнів  випоювання (28  днів)  яйценосність  стала: -  в  один  день тижня 10-11  яєць,  на  наступний  день – 9  яєць  і  так   почергово.  В  II  групи  курей  після  16  днів   випоювання наступні  результати: -  в  один  день тижня 20  яєць,  на  наступний  день 12-13 яєць. Вага  яєць : в  I  групи  курей – 65  грамів  і  вище,  в  II  групи  курей – 56  грамів. Слід  зазначити, що в I  групи  курей  випоювання відбувалось систематично,  тому  вага  яйця  там  так  і  трималась 65  грамів  і  вище. А  в  II  групі  випоювання  через  30  днів  припинилось,  і  вага  яйця   стала  зменшуватись.

Через  30  днів  після  початку  випоювання  в  I  групі   курей   перейшли  на  випоювання   тільки  препаратом «МАГА»  в  концентрації  300  мл/1 т  води.  В  II  групі  курей   перейшли  на  чисту  воду  і  з  06.04.2019 р  по 01.08.2019 р  випоювання  препаратами  не  проводилось.  В  результаті  в  I  групі  курей  яйценосність  підтримувалась  приблизно  на  тому  ж  рівні,  що  вже   було  досягнуто  випоюванням,  а  в  II  групі   яйценосність  поголів’я  з  25  курей-несучок  впала  до 2-3  яєць   на  день. В  окремі  дні  яйценосність  становила   0  яєць  на  день. З  01.08.2019 р. по 09.08.2019 р. в  II  групі  курей  продовжили  випоювання  препаратами  в  концентрації :  «ЧАСИС»  50  мл/1т  води + «МАГА» 300  мл/1 т  води. Яйценосність  за  9  днів  випоювання  підвищилась  до 5-6  яєць  на  день. З  09.08.2019 р. схему випоювання  змінили,  далі  концентрація  стала  наступною: «ЧАСИС» 200 мл/1 т  води + «МАГА» 200  мл/1 т води. Результати  отримали  після  21  дня  випоювання.  Станом  на  21.08.2019 р.  яйценосність  стала: в  один  день 8-9  яєць, на наступний  день 10-12  яєць. Вік  цих  курей  на  той  момент  становив  60  тижнів (420  днів). Ніяких  змін   в  способі  утримування не  відбувалося, кури  обох  груп  споживали  незбалансований  комбікорм,  так  як  це зазвичай відбувається  в  приватному  фермерському  господарстві.

Спостереження,  які  велися  за групами  випоювання  показали  наступне:  1. Яйце,  отримане  від  курей-несучок   під  час  випоювання,  має приблизно  однакову  рівну  форму,  воно є  більшим  за  розміром (  від 65  грам  і  вище), жовток  в  такого  яйця  має  більш  виражений  жовтий  колір.

2. В  кулінарії  при випіканні  випічки  з таких  яєць коржі мають  яскравіший  жовтий  відтінок,  самі  коржі  при  випічці,  наприклад,  тортів  стають  більш  пухкіші. Білок   такого  яйця  краще  збивається  для  приготування  кремів.

3.  В  переважній  більшості  таких  яєць проявляється  зародок.

4. На  тілі  курей-несучок   не  спостерігається  курячого  кліща. Кліщ раніше появлявся  в  курей  в  теплу  пору  року  як  правило  кожен  рік.

5.  На  ногах   курей   зникли   нарості  і  рогівки. Між  пальцями  навесні  появилися гульки,  але  згодом  вони  зникли і  далі  не  проявлялися.

6.  Влітку,  коли  на  вулиці  була  жара  спостерігається  наступне. Чиста  вода  споживається  курями   гірше,  ніж  робочий  розчин  «МАГА»  в  концентрації  300  мл/1 т  води.  А  найкраще   кури  споживають  робочий  розчин  «ЧАСИС» 50  мл/1 т  води+  «МАГА» 300  мл/1 т  води. Випоювання  і  спостереження  продовжуються.

Contact form

If you have any questions, please contact us.